the inside of things

Voor de laatste expositie op de dag van de fotografie in Roosendaal heb ik ervoor gekozen foto's te maken van de binnenkant van dingen. Geïntrigeerd door radertjes, weerstandjes, palletjes en printplaatjes ben ik dingen uit elkaar gaan halen, en kreeg ook uit elkaar gehaalde dingen aangeleverd, en gaan fotograferen.

 

Het resultaat was soms ronduit teleurstellend. Moderne apparaten bevatten vaak niet meer dan een printplaat met een beetje soldeer erop. Maar vaak ook enorm verrassend.

 

De bellentelefoon met draaischijf heeft me wat zoekwerk gekost. Ik wilde deze per se hebben bij mijn collectie maar bij de kringloopwinkels vond ik niets. Uiteindelijk werd het Koningsdag en vond mijn oom er een voor wel 2 euro. Prachtig. Vreselijk smerig van jarenlang gebruik maar precies zoals ik mij voorstelde. Bellen, draaischijf, een knop waarvan niemand meer weet waar die voor diende, een hoorn met een draad die standaard in de knoop schoot, draadjes met een eenvoudig schroefje op z'n plek gehouden, stof en vettigheid van jaren, een fotografische droom!

 

Normaal was ik na een dergelijk project altijd wel een beetje klaar met het onderwerp. Maar niet met the inside of things. Wat er in een machientje zit blijft fascineren!